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REPLIES TO QUERIES ABOUT THE SURVEY 

Query Survey Coordination Centre’s reply 

Could "research study" be confusing, as this 
sounds more like an active study rather than 
just filling in a questionnaire? i.e. we'll take 
these samples from you, and give you this 
treatment to try etc.  

The new question (Q69) around research is to 
understand if to what extent patients are being 
invited to participate in research – this could be 
research of any kind. The Advisory Group felt this 
was something patients should be asked. 

If we've sent a questionnaire to a patient that 
was asked if they wanted to participate in the 
survey but said no, will you give us the patient 
details? (i.e. if they respond to the new 
question with answer 2) 
 

We will not be able to share responses to any of 
the questions alongside the respondent’s name. If 
a patient responds to the new question (Q69) with 
answer 2 (Yes, but I did not want to take part) 
then this should have been recorded on the trust’s 
system. It could be that your trust has a separate / 
different question for participating in surveys or 
specifically the Inpatient Survey. To have been 
sent a questionnaire as part of the survey, they 
would have not actively dissented from the latter.  

If a mobile number is prefixed with the +44 UK 
code it will be 12 digits long? 
 

Yes, with a number beginning in 07, the number 
would be 11 digits long. If the number begins in 
the prefix +44, then it will be 12 digits long and 
this too would be included. 

If the data sample is asking for patients 
discharged from the 31st July backwards, the 
coding will not be complete as we allow 10 
days from discharge therefore we are at risk 
of including patients that should be excluded 
e.g. termination of pregnancy 
 

This is fine. If you know in advance that you will 
not be able to start drawing your sample on 1st 
August, please inform your contractor of this and 
let them know on what date you will start drawing 
your sample.  

You have produced posters in other 
languages.  What about the survey itself? 
 

Unfortunately we do not offer the questionnaire in 
different languages; however there is a 
Multilanguage sheet that is mailed out with the 
questionnaire. This sheet offers helplines to 
where help is available in the top 19 spoken 
languages in England.  



Drawing the Sample on the 1st August will 
mean that the data will be largely uncoded - 
so patients who should be excluded by 
procedure may be accidently included? 
 

As mentioned above, if you know in advance that 
you will not be able to start drawing your sample 
on 1st August due to coding updates or any other 
reason, please inform your contractor of this and 
let them know on what date you will start drawing 
your sample. 

Regarding reasons for delayed discharge - it 
would be very helpful if this question was 
multiple option response, rather than just 
main reason? 

For the current survey, we have already finalised 
the questionnaire and it has been included in our 
Section 251 application. Therefore, we are unable 
to make any changes for this year’s survey 
however we will make note of this and visit it 
during the development phase for the 2019 
Inpatient Survey. 

How would I know the Mobile Number is the 
patient’s own - e.g. My father has my Mobile 
number listed? 
 

If it is noticeably not the patients number due to a 
note attached stating the mobile number belongs 
to a friend, family member or someone else then 
a ‘0’ would be entered for the Mobile Phone 
Indicator variable. If there is no obvious note or 
comment yet there has been a mobile number 
given, this can be assumed to be the patient’s 
own and therefore a ‘1’ would be entered for the 
Mobile Phone Indicator variable. 

Can you please share the URL for the website 
that the slides from this session will be 
available on? 
 

The slides will be published here: 
http://www.nhssurveys.org/surveys/1215 

Mobile numbers, I don’t think we have a 
separate dissent process for using for clinical 
or all purposes? 

If your trust does not have a separate dissent 
process for mobile phone numbers, patients who 
have dissented from the use of their mobile data 
for clinical purposes must also be considered 
dissented from using their mobile data all 
together.  

With regards to the leaflet mentioned in the 
letter. Where do we get a supply? 
 

This is not something the Survey Coordination 
Centre provides. Instead, the leaflet (or something 
similar) should be provided by the trust itself. It 
may be that your data protection team already 
have something readily available to provide to 
patients. If not, here are some helpful websites:  
 
https://digital.nhs.uk/services/national-data-opt-
out-programme 
 
https://digital.nhs.uk/data-and-information/looking-
after-information/data-security-and-information-

https://digital.nhs.uk/services/national-data-opt-out-programme
https://digital.nhs.uk/services/national-data-opt-out-programme
https://digital.nhs.uk/data-and-information/looking-after-information/data-security-and-information-governance/information-governance-alliance-iga/general-data-protection-regulation-gdpr-guidance
https://digital.nhs.uk/data-and-information/looking-after-information/data-security-and-information-governance/information-governance-alliance-iga/general-data-protection-regulation-gdpr-guidance


governance/information-governance-alliance-
iga/general-data-protection-regulation-gdpr-
guidance 

Our dissent posters are already printed and 
up, do we need to re-do them to include the 
email address? 
 

Yes, we have recently been informed from the 
Confidentiality Advice Team that as per Section 
251 requirement, opt-out posters must include a 
telephone number and an email address if 
available. Unfortunately this does mean that if 
you’ve already printed your posters and didn’t 
include an email though one is available to 
include, you must re-print and display the posters.  

Could you please explain the rationale for 
Q69 again please, what sort of research study 
is this, clinical research? 
 

Apologies for not explaining this further during the 
webinar. This question was put into the 2018 
questionnaire as the advisory group felt it was 
important for patients to be asked if they would 
like to be considered for participation in research 
studies – this could be research of any kind and is 
not specific to surveys therefore clinical research 
is covered as well.  

How any questions are included in the 
questionnaire this year? 
 

There are a total of 81 questions included in this 
year’s questionnaire.  

Mobile phone indicator – how do we 
differentiate between 0 and 9? 
 

If a patient clearly does not have a mobile number 
listed on your system then they would be coded 
as ‘0’. Examples of this is if a mobile number is 
not listed at all or a mobile number is listed but 
either it clearly doesn’t belong to the patient (via a 
note or comment), it’s not actually a mobile 
number or it’s missing digits.  
 
If for any reason, it is not possible to identify 
whether a patient has a mobile number listed then 
they would be coded as ‘9’. For instance, it may 
be that the person drawing the sample does not 
have access to mobile numbers or mobile 
numbers are written in free-text boxes and is 
difficult and/or too resource intensive to find this 
information. If there are any ‘9’s in your sample, 
please comment on what the main reason for this 
was in your sample declaration form.  
 
This will be fully explained in the sampling 
instructions which will likely be published next 
week. 
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Patients in community hospitals should be 
excluded? 
 

Patients who have only spent time in a community 
hospital should not be included in the sample. 
Patients who have spent time in both a 
community hospital and an acute hospital can be 
included depending on circumstance 
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